sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Päivä linnun kanssa

mitä yhteen päivään mahtuu? Kerään nyt kaikki mitä lintujen kanssa teen tämän päivän ajan. useimmiten kaikki tämä menee rutiinilla päivä päivältä

11.00, valot päälle. Linnut heräilee ja syö aamupalaks useimmiten tuoreruoat mitä laitan. Sitten rahnutellaan ja sosialisoidaan muiden kanssa.

11.30-12.00, avaan häkin luukut, joskus linnut tulee heti ulos, ja joskus ne  jää häkkiin vielä puuhastelemaan joten se vähän riippuu.

12.00... Useimmiten Dexter yrittää tähän aikaan aina pokata tyttöjä. Tänään ihme kyllä pitkästä aikaa Tera suostui ja parittelivat tuossa näytön päällä.  Parittelun jälkeen alkaa aamujumppa. Kaikki lähtevät lentoon ja lentelevät pitkään huonetta ympyrää kunnes ovat väsyneitä.Pieni levähdys ja jotkut lentelevät vielä uudelleen.

12.10, lentelyn jälkeen levätään. Joko istuskellen näytön päällä ja katellessa mitä mie duunailen tai sitten rapsutellaan toisia ja torkahdetaan.

12.30, kaikki kerääntyy häkin päälle jyrsimään tuollaista oksaa. Voisin suunnitella taas jotn pientä höskää niille tohon lisätekemiseks.
(hupsista, unohtui ihan aamusta pistää ilmanpuhdistin max teholle, teen sen nyt)

13.00 tuossa välillä annoin linnuille vähäsen hirssiä ja ne lepäili taas vähän. Nyt ne taas sukii toisiaan ja leikkii tossa oksan päällä.

13.30 -14.00 treenataan hirssin kanssa kaikkea mahdollista. AJn kanssa ympäritemppua, dexterin kanssa treenataan samaa, Kaihon kädelle tulemista yms. lattia sotkeentuu tässä vaiheessa lopullisesti niin sotkuiseksi kun voi olla. Aloitin sitten Kaihonkin kanssa ympäri temppua ja hienosti menee jo alkuun. Kokeilen myöhemmin uudestaan.

15.00 levätään taas ja tehdään mitä linnut nyt yleensä tekee, leikkii käyvät syömässä.

16.30,  hirssin  kanssa harjottelua taas. kerrataan temppuja ja vietetään kaikki yhdessä aikaa :)

 17.30 vaihdan kaikki ruuat ja vedet uusiin ja linnut menevät usein tässä vaiheessa häkkiin syömään kunnolla. Jonka jälkeen tulee ruokalepo

18.00 leikitään taas vähäsen. Imuroin huoneen lattian, koska se on päivän jäljiltä aina niin sotkuinen. Ilmanpuhdistin pitää puhdistaa viikottain, mutta tänään on päivä jolloin sen puhdistan.

19.00 valmistaudutaan nukkumaan. rapsutellaan toisia ja sosialisoidaan.

20.00 linnut menevät nukkumaan

--


rapsuttelua





Kaiket päivät kattelen nuita ja tutkin liikettä ja käyttäytymistä muuten vain. Ajat merkitsin vaan  lähes puoli tunnen, koska muuten tulisi niin pitkä lista mitä tapahtuu jos jokaikisen tapahtuman kirjaan.  Kaikessa nuissa väleissä nuo lentelevät, syövät ja tutkivat huonetta, ettivät pesiä ja mitä muuta. Suihkuttelua en tänään tehnyt, mutta sekin on joskus tuossa 16.00 aikoihin.  Lintujen pito vaatii siis paljon siivoamista.  Aina kun ne kakkaavat, pitää olla siivoomassa se heti pois, tai muuten joutuu jynssätä kuivuneita kakkoja irti kaikkialta. Kuin myös pitää kestää niiden huutoja ja muita, vaikka terve lintu ei ihan turhaan huuda, pitää  kaikki välillä jonkunlaista äänen avausta. Useimmiten on aika hiljaisia verrattuna undulaatteihin.

huomautuksena vielä,  arkena ja viikonloppuna on aikataulu vähän erilainen, mutta samoilla linjoilla mennään näinkin.  Huone on lintu-turvallinen, joten ne uskaltaa hyvin jättää huoneeseenkin vapaaksi.  Kuitenkin suuren osan ajasta kattelen näitä.  niissä kyllä silmä lepää kun voi katella kuinka ne peuhaa keskenään ja nauttii.  

Loppuosan kirjoitin rutiinien mukaan, että saan kirjotuksen lisättyä vähän aikasemmin ;)


Erityisempänä mainitsen, olin juuri löytävinäni uuden linnun suunnitelmiin, mutta kävi ilmi, että sillä on lutino ja kaneli piilevänä... joka on ehdoton EI yhdistettäessä dominoivaan hopeaan. Tosin ajattelin, entä jos se menisikin Teralle ja Dex Kaiholle? Ei... Tuli kuitenkin liikaa näitä värejä, enkä jaksaisi lisätä lutinoakin mukaan tähän soppaan.  Pidättäydyn suunnitelmassani ja ehkä onni vielä potkaisee. Tähän loppuun vielä Video AJsta (ja Kaihosta ja Terasta)


21 kommenttia:

  1. Noin usean linnun jätösten pyyhkimisessä varmaan pitää olla jatkuvana hereillä :D ITselläni on vain 2 lintua ja nekin saa kyllä mukavasti huoneeseeni mieleistänsä väriä kakkimalla sinne ja tänne. Sempä vuoksi pidän tietyissä paikoissa sanomalehteä ettei tarvitse jatkuvasti esim. vaatekaapin päällystä putsata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep! :) mullakin on tietyissä paikoissa lehtiä suojana ja paikoissa jossa linnut viihtyy eniten, pidän aina vähän paperia vieressä niin kaiken saa nopsaan pois. Mutta tosiaan, näistä lähtee mielettömästi sotkua ^^

      Poista
    2. Sen uskon :D mutta kyllä me neitokakaduharrastajat jaksetaan ja kestetään niitä jätöksiä siivoilla ^^ meitä ei olla sokerista tehty. :D Upeat linnut sinulla muuten :)

      Poista
    3. todellakin! :) Kiitos erittäin paljon ^^ minkäslaisia tirppoja sulta sitten löytyy? :)

      Poista
    4. Ei mittää :) Minulla on koiras (n. 2 .v 10 kk) joka on harmaa (piilogeeninä harlekiini) ja sinisilmäinen lutino-helmiäinen (melko saman ikäinen )(piilogeeninä harlekiini myös ja en ole täysin varma onko muuta :D). Molemma ovat melko rauhallisia neitokakaduiksi, mutta ymmärtäähän sen kun ovat tulleet vanhalta pariskunnalta : D

      Poista
    5. hmm mielenkiintoista, sinisilmäinen lutino yleensä meinaa, että sillä on harlekiini tai valkokasvo piilevänä ;) Oletko aatellut pesittää niitä? Neitokakadut on muutenkin omaan mieelen suht rauhallisia, verrattuna moniin muihin lajeihin.

      Poista
    6. Yep : ) Ainakin näitten tietojen mukaan. Hieman harmittaa kun varmaa tai kunnon tietoa noista sinisilmäisistä tai muista erikoisen silmien värin omaavista lutinoista ei ole. :/
      Minun ei ollut tarkoitus pesittyy noita, mutta ne päättivät itse sen tehdä ( huomattiiin päivää ennen että naaras lintu kantoi munaa ja laitoin pesityskopin) :""D 5 hedelmittynytä munaa pesityskopissa...

      Poista
    7. Lisään vielä että joo,neitokakadut ovat suhteellisen rauhallisia muihin papukaijoihin verrattuna, mutta joo..nää mun on ehkä välil ylihiljaisia :DD Koiras pitäää ääntä enimmäkseen vain iltaisin.

      Mistä muuten tuo nimi TeraNymphicus tulee?? :)

      Poista
    8. ai no sitten :) jaa jos nuita värejä omaavat, niin poikaset ovatt... suurin osa visuaalisesti harmaita 1/4 harlekiini. Kaikki koiraat saa lutinon ja helmiäisen Z2, eli piileväksi. harmi ettei tuosta yhdistelmästä oikeen sovi meille mikään, muutoin olisin heti varauslistalla. Ellei nyt Hirolle harlekiini naarasta tjtn

      mutta sulla on sitten tuuria kun ovat sen verta hiljaisia ^^

      nimi tulee tietysti ensimmäisen lintuni Teran nimestä ja tämän upean lajin tieteelliestä nimestä joka on siis Nymphicus Hollandicus. Yhdistettynä TeraNymphicus :) Mitä luultavimmin nimi jota käytän sitten kun alan kasvattamaan, eli kasvattajanimenä.

      Poista
    9. Hahahhah :D Lintuni ovat recuita jonka vuoksi en tarkalleen tiiä mitä niissä on mutta noi ainakin näkyvät niissä :DD KAtsotaan mitä poiaksista tulee ja tuleeko niistä mitään : ) parille niistä ois jo koti löytynytkin :D 1 naaras jäisi minulle ja yks kaveri ottaisi koiraan jos tulisi.

      Joo,tuuria sen vuoksi että vanhempani eivät pidä oikein linnun huudosta ja oli ihme että sain nuo tipuset :D mutta si tne poikaset... ihan mielenkiintoinen arki voi tulla.

      Aaa,okei :D meitin vaan et olen kuullut tuon yhdistelmän jossian muualla,mutt missäköhän...sitä en muista :D

      Poista
    10. Korjaus: * Lintuni ovat eläinkaupasta

      Poista
    11. ah no sitten voidaan odotella mitä kaikkea sieltä mahtaa tulla ;) Jos niistä poikasista tulee harlekiini/harmaa(/harlekiini) naaras josta voit luopua, niin mua saa miettiä :)

      noh, mitäköhän tykkäävät kun poikaset tulee, niistä vasta ääntä lähtee.

      mulla on samalla nimimerkillä käyttäjiä tosi monilla sivuille ;)

      Poista
    12. Selvä :) Ne naaraat tällä hetkellä olisivatkin just niitä harmaita ja ois varmaan piilogeenina sitä harlekiinia tai sit harmaa-harlekiini. :D täs pian pitäisi sen ekan poikasen kuoriutua.. luulin et täs viikonloppuna,mutta varmaankin tuossa seuraavan viikon ensimmäisinä päivinä :) Jännitystä ilmassa. Ensimmäinen poikue mutta tähän mennessä kaikki menneet hyvin.

      Äläs muuta sano.Sitä olen tässä miettinyt itsekkin :"D ITse olen tottunut ääneen ja en aina edes kuule jos ääntä linnut sattuisivat pitämään. :D

      Joooh, olen huomannut nimimerkkisi muutamilal sivuilla mut myös jossian muualla mikä ei liity neitokakaduihin,sen vuoksi lievä uteliaisuus tuota nimeä kohtaan xD

      Poista
    13. Tässä ois linnuistani kuvaa ..2 kuvaa naaraasta ja 1 koiraasta:

      http://tinypic.com/view.php?pic=2gvsbc8&s=6

      http://tinypic.com/view.php?pic=6jpo5l&s=6

      http://tinypic.com/view.php?pic=2j3pk5i&s=6



      Se on hyvin meilenkiintoista,että tuolla naaralla on välillä just noin harmaat silmät ja välillä hopeiset tai hopeisen-siniset. Johtuuu varmaan juuri valaistuksesta :

      http://forum.papukaijat.net/index.php?PHPSESSID=fe149ae7b8c4704157e7dc7417594270&topic=8180.0;prev_next=prev

      Poista
    14. silloinkun neitokakadu on väriltään mitä tahansa muutakuin harmaa, sitä harmaa värin nimeä ei lisätä siihen :) eli tytöt on harmaita , harlekiineja tai harmaa(/harlekiini) <- ja tuo meinaa piiloharlekiinia. mutta niin toivon että kaikki menee hyvin! ^^

      missäpäin muuten asustatte, jos olis mitenkään mahdollinen tuo poikanen oikeasti teiltä jos onnistuu :)

      koiraalla on muuten todella kaunis töyhtö<3 sopis hyvin Hirolle naaraaks jos periyttää tollasen. Tuosta naaraasta taasen, onko sillä oikeasti siniset silmät? kuvissa näuttää enempi mustilta? joka kielis enempi puhtaaseen harlekiiniin, mutta se on vielä epätodennäköisempää... mutta kauniita lintuja ovat :)

      juu olen deviantartissa ja youtubessa ainakin. ne ei pahemmin neitokakaduihin liity niin ei ihme. piirrän ja teen animaatioita niin niitä kautta voi törmätä nimeen

      Poista
    15. Ida-Emilialta kyselin tuosta naaraasta ja laitoin lähikuvan sen silmistä ja hän sanoi että se on sinisilmäinen lutino-helmiäinen ja saattaa olla piilo harlekiinia. Kuvissa ne ny vähän näyttää tummemmilta mutta yleisesti enemmän hopeamman näköiset. Normaalisti lutinollahan on muutekkin punaiset tai semmoset punertuvammat silmät,naaras linnullani ei. Ei pitäis lutinoilla mustiakaan silmiä olla ^^ .Sillä ei ole sellaiset kunnon siniset kun esim. seraphilla oli vaan enemmän hopeammat/vaalean harmaat . Hopeasilmäisiä silti sanotaan sinisilmäisiksi näköjään. Mun huoneeni on hyvin pimeä joten silmien kuvaaminen oli haastavaa. :/ kuten tos foorumil Ida sanoi niin silmien väri vaihtui Seraphillakin harmaasta siniseen valostuksen mukaan.

      Taidan asua liian kaukana Espoosta kyllä..jäin itsekkin nyt miettimään. :D Asun Ylöjärvellä, Tampereen vieressä.

      Joo..saattanut sit varmaan deviartissa törmätä :DDD en muista ihan kunnolla vaan missä kuvassa.

      Poista
    16. Tässä hieman parempi kuva silmästä,mutta ei tämäkään mikään paras otos.... helpompi ois sanoa et tuu tänne kattooo xD

      http://tinypic.com/view.php?pic=sd1tg5&s=6

      Poista
    17. aah joo, ei siis lutinolla VOI olla edes mustia silmiä :) mun tietokoneellta tosinn noissa kuvisas silmät näytti peräti mustalta jonka takia tämmöne hämmennys, Jep lutinolla on punaset silmät mutta kun sillä on piilo valkokasvo tai harlekiini, niistä tulee siniset tai harmaat. jos taas piilevä kaneli, silmät on enempi vihretävät.

      hmm no voihan niitä matkoja sitten jotenkin sumplia jos tää juttu nyt mitenkään tulee etenemään. x)

      Poista
    18. Juu :) Voin ilmoitella sitten jos noista munista kuoriutuu jokin sinulle sopiva :D ja jos lintuvauvat selviävät.. 2 ½ kuukautta siihen muutenkin menisi kunnes ne luovutetaan, että jos sulla itselläs sitten ei ole kova kiire ollut ja olet löytänyt Hirolle toisen naaraan,niitä kyllä varmaan löytisikin jos kovasti etsii :) mut joo,ilmoittelenilmoittelen ja vakoilen tätä sun blogias muutenkin :D et pääse katoamaan.

      Poista
    19. juu toki :) En mä varsinaisesti edes etsi Hirolle sitä kumppania, vaan Kaiholle. Hirolle se ei olis niin tärkeä tai ensisijainen juttu, joten kattelen vaan jos mahdollisuuksia tulee vastaan. En mä oikeen tarkemmin eti ^^

      joo tee niin. Kiitos ^^

      Poista