Ruusukakadujen ruokinta


Kakaduilla ylipäätään on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon rasvan määrään. Ruusukakadujen pääravinnoksi suositellaan hyvälaatuista pellettiä, sopivaa siemenseosta ja tietysti monipuolista tuoreravintoa.
Neitokakadujen siemenseosta.
Huomaa suuri määrä AK-siemeniä,
tämä ei siis sovellu ruusukakaduille

Luonnossa ruusukakadut syövät  kasvien siemeniä, hedelmiä, viljoja, hyönteisiä ja niiden toukkia. Viljelijöiden mielestä ruusukakadut ovat tuholaisia koska ne saapuvat parvissa tuhoamaan ja syömään satoa. Ruusukakadujen ravinto vaihtelee kausittain. Ne matkustavat pitkiäkin matkoja etsiessään ravintoa. Niille kelpaa kaura ja vehnä, jotkut heinät ja rikkakasvitkin.  Puiden silmuja, lehtiä ja kukkia niiden kelpaa myös maistella marjojen ja satunnaisten hedelmien seassa. Hedelmistä luonnossa maistuvat passionhedelmät, mango ja papaija.(lähde)

Ruusukakaduilla eritoten on taipumusta rasvakasvaimiin ja liikalihavuuteen. Ne tarvitsevat siis tarkan ruokavalion ja paljon liikuntaa. Ehdottoman tärkeää on seurata linnun painoa ja ruokintaa ja liikunnanmäärää. Normaalisti ruusukakadun paino on 260-400 grammaa. Useimmiten koiraat painavat naarasta enemmän. Keskiarvo painosta on suunnilleen 330 grammaa(lähde).

Siemenseoksessa ei mieluiten tulisi olla auringonkukansiemeniä, ja jos niitä on, niin mielummin mustavalkoraitaisia. Täysin valkoisissa siemenissä on entistä enemmän rasvaa. Monissa valmiissa seoksissa on näitä, joten kannattaa vähintäänkin nyppiä sieltä suurin osa pois kun kuppiin pistää. Seoksesta auringonkukansiemeniä tulisi olla alle 20% joka vastaa seoksen saannista noin 12-15 siementä päivässä(lähde). Näistä tulee helposti obsessio ruusukakaduille, joten kannattaa tosiaan välttää auringonkukansiemeniä. Niitä voi toki antaa herkkuna ja makupaloina, mutta päivittäisestä siemenseoksesta sitä ei tulisi löytyä mikäli mahdollista. Tärkeää on myös annostelu. Kuppia ei tule täyttää täysin, vaan esim kaksi ruokalusikallista (25g) päivässä riittäisi(pelletti ja tuoreravinto pitää olla tarjolla kuitenkin kokoajan!).

Eräällä saksalaisella sivulla on tehty yhdessä ruusukakadun omistajien kanssa seos ruusukakaduille. En vielä tiedä lähettävätkö he toistaiseksi suomeen, mutta mikäli niin voisin yrittää tilata ja testata sitä sitten tulevalla linnulla. Ravinto sisältää näitä kaikkea (suhteita en tiedä miten paljon mitäkin)
Helpi, hopeahirssi, keltainen hirssi, saflori, tattari, durra, vihreä hirssi, kirjodurra, kaura, hamppu, mohairiahirssi, punainen hirssi, tähkähirssi, koiranheinä, pinaatin siemenet, riisi(ruskea?), maarianohdake, kurkunsiemenet, kurpitsansiemenet, männynsiemenet, keltiö(neekerinsiemenet), apilansiemenet,  ruusunmarja, mustaselja, pihlaja, kuivatut vihannekset (ei luetella erikseen), katajanmarjat, (kuivattu?)maissi ja puna-apilan kukat. (lähde)

Olen myös kuullut ja lukenut keskustelua pähkinöistä ja niiden haitallisuudesta. Pähkinöissä on suhteellisen paljon rasvaa, ja taasen tähän pitäisi kiinnittää huomiota. Päivittäiseen seokseen ei tulisi lisätä pähkinöitä. Herkkuina ne tietysti menevä kohtuudella. Lueskelin ja kyselin myös juttua maapähkinöistä. Rosakakadu.com sivulla sanottiin että ne ovat ehdoton EI, ilman sen kummemmpia perusteluja.  Löysin facebookista keskustelua, että maapähkinöiden kuoriin saattaisi pesiytyä sieni-itiöitä jos niitä pidetään väärissä olosuhteissa. Riski siis on linnun sairastua aspergilloosiin (lisää aspergilloosista täällä). Pähkinät tulisi hankkia mielummin ihmisille menevistä pähkinöistä kun lemmikkitukuista jossa niitä pidetään huonommissa olosuhteissa.

Pelleteissä taas on "kaikki" mitä lintu tarvitsee (vaikka tämä ei tietenkään riitä). Pelleteistä kannattaa valita mahdollisimman vähärasvaiset versiot. Joissakin merkeissä saatetaan sanoa, että ne ovat kakaduille sopivia, mutta rasvaprosentti on kuitenkin yllättävän suuri.  Ei kannata valita minkätahansa isomman linnun pellettejä, muistakaa tutkia sitä rasvaprosenttia! Harrisonin luomupelleteissä on merkkiä joissa on prosenttina 5,5. Suhteellisen vähän verrattuna muihin joissa se on taasen 20% kieppeillä. Zupreemilla ja PrettyBirdillä on myös merkit joissa rasvaprosentti on 4. Pellettien määrä päivittäisesta ravinnosta tulisi olla alle 40-50%.  Jotkut eläinlääkärit ovat laskeneet suositusta myös 20-30% päivittäisestä ravinnonsaannista.

Siemenseoksia ja pellettejä valitessa tulee kiinnittää huomiota rasvan määrään.  Kannattaa aina valita ruusukakaduille se vähärasvaisin versio. Älkää menkö lankaan ja ostako jotain missä on typerästi vain kakadun kuva, koska pakettien suunnittelijalla tuskin on ollut mitään käsitystä mikä ruoka menee millekkin linnulle.  Kaikista ruoista etsi aina se kevyt (light/diet) versio, siemenistä kuin pelleteistäkin. Siemeniä ei ole pakko edes olla jokapäivä tarjolla kunhan lintu syö pellettejä ja tuoreruokaa. Voit esimerkiksi laittaa siemenet joka toinen päivä. (tein suunnilleen näin silloin Heran kanssa)

Monipuolinen tuoreravinto on myös kaiken A ja O. Lintu kannattaa totutella tuoreruokaan mahdollisimman nuoresta pitäen, ettei siitä tule nirso. Tuoreruokaa tulee aina olla tarjolla vaikka lintu ei sitä välttämättä söisi, sille pitää kuitenkin antaa mahdollisuus yrittää. Useimmiten nuoret linnut kuitenkin kiinnostuvat ja oppivat tähän nopeasti. Avainsana tässäkin on monipuolisuus, vaihda eri tuoreita joka päivä. Tuoreruoat tulee vaihtaa jokapäivä ettei ne pääse homehtumaan ja lintu syömään mitään epähaluttua ja sairastumaan.

Tuoreruokinnassa tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei täytä kippoa vain makeilla hedelmillä. Ruusukakadut ruokailevat maassa, eivätkä luonnossakaan syö hirveätä määrää hedelmiä. Hedelmät sisältävät myös paljon sokeria. Vältetään siis turhat kalorit ja ruokitaan lintumme luonnonmukaisemmin. Tärkeimpänä tulisi antaa lehteviä vihreitä, kuten Lehtikaali, lehtimangoldi, parsakaali jne. Maassa ruokailevien lintujen lehtevän vihreän osuus tulisi olla 10-30% ja hedelmien vain 1-10%. Tämä ei tietenkään ole mikään sääntö eikä tasantarkka luku, mutta suurinpiirtein. Ei siis liikaa makeita hedelmiä ja unohdeta ihan vihreiden osuutta. Liikaa ei saa mitään antaa eikä tulisi kiinnittää huomiota vain yhden ainesosan ravinnossa. Monipuolisesti vihreitä, vähän hedelmiä ja marjoja niin hyvä tulee. (tämän osion lähde)

Herkkuina ja koulutusapuna voi käyttää hyvin pähkinöitä. Hyvällä pohjaruokavaliolla ja liikunnalla on aina varaa mahduttaa muutama pala pähkinää pieneen ruokalusikallisen kokoseen kupuun. Ihmisten ruokia ei kuitenkaan tulisi antaa ruusukakaduille, niiden kupu on äärimmäisen herkkä.

Idäteyt siemenet ovat tärkeä lisä ravintoon. Näin saat siemenistäkin parhaiten kaiken irti(niasiini & riboflaviini).Itämisessä siemenen kemiallinen rakenne muuttuu, siinä muuttuu rasvaöljyt rasvahapoiksi. Se sisältää myös tärkeitä aminohappoja ja mineraaleja. Versot ovat ihanteellinen lähde valkuaisaineille ja ne sisältävät vitamiineja (A, B, C ,D, E). Rasvahapot sisältävät paljon rautaa, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kalsiumia, sinkkiä, kromia ja luonnollisia antioksidantteja jotka vahvistavat immuuniteettisysteemiä ja auttavat suojaamaan mahdollisilta myrkyllisiltä kemikaaleilta. Ne muutamat kalorit jotka tulevat versoista, johtuvat yksinkertaisesti sokerista, joka antaa nopeasti energiaa(lähde).

HUOM! Tämä lista on suurimmaksi osaksi vain käännetty! En ole kerennyt tutkimaan vielä kaikkea itse, jos löydät virheitä listasta, mainitkaa ja mikäli on tärkeää lisättävää, antaa kuulua niin lisätään.

Listaa  kasviksista mitä voi yrittää tarjoilla: vihreät herneet, parsakaali, kukkakaali, punainen ja vihreä paprika, pinaatti (sisältää suuria määriä oksaalihappoa, joka voi häiritä kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä. Tätä tulisi siis antaa vain pieniä määriä toisinaan), selleri, kurkut, pieniä määriä maissia. Muut kasvikset kuten keitetty peruna tai kurpitsa ja porkkana tulisi antaa vain pari kertaa viikossa johtuen niiden korkeasta hiilihydraattitasosta.

Yrttejä: Pienissä määrin rosmariini(tuoreena), basilika, vesikrassi, timjami, valkosipuli, tilli, korianteri

Vihreät: Tummat lehtisalaatit, voikukan lehdet, lehtikaali, sinaapin lehdet

Hedelmät:  Granaattiomena (kuulemma monen linnun suosikki), passionhedelmä, appelsiinit, marjat ja omena (pienissä määrin  sillä  suurimmaksi osaksi kuitua eikä ravinnetta), kirsikat, luumut, persikat, päärynät, banaanit, mango, viikuna, papaija jne jne (listan lähde)

EHDOTON EI: Avokado kaikissa muodoissa. Tämä ei sovellu millekkään papukaijalle, välttäkää sitä. Artisokat (tuottavat entsyymejä jotka ovat myrkyllisiä linnulle. En ole täysin varma tästä, foorumilla taas sanottiin että se sopii.. parempi kuitenkin olla antamati niin välttyy ongelmilta)

Mikäli lintu ei millään tahdo syödä tuoreita, on silti pidettävä huoli, että se saa kaiken tarvitsemansa. Tällöin saattaa joutua turvautumaan ravintolisiin. Luontaistuotekaupoista voi saada myös esimerkiksi erilaisia jauhoja joita voi sekoittaa veteen., ne sisältävät vähän luontaisemmassa muodossa eri vitamiineja ja mineraaleja.  Muista kuitenkin varmistaa että ne ovat linnuille sopivia! Tuoreruoka on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kun turvautua keinotekoisiin lisiin.

Parempaa listaa sallituista tuoreruoista löytyy kaijuleiden foorumilta.
Turvalliset ja haitalliset kasvit
Lintujen kielletyt ja sallitut ruoat/ saako antaa?

Lopuksi!
Suuret kiitokset Antonille kun käänsit vaivalla saksankieliset sivut minulle englanniksi jotta sain ne käännettyä kaikille suomeksi. Tämä projekti on ollut todella hauska ja toivottavasti tästä on hyötyä muille. Päivittelen tätä sitämukaan kun tietoa löytyy. Kuviakin päivittelen mielummin sopivemmiksi kunhan saan sopivaa materiaalia. Tosi suuret kiitokset myös kultaiselle Erenilleni, joka niin suuren vaivan (tirsk) näki kun oikoluki koko höskän ja auttoi tekemään siitä paremman. Love you

Kuvan ottanut Jörg Seibert


Lähteitä
http://www.gwdesign.net/blog/galahs/ (Englanniksi)
http://galah.galahs.com.au/content/php/article047.php (Englanniksi)
http://galah.galahs.com.au/content/php/article008.php (Englanniksi)
http://rosakakadu.com/haltung1.php  (Saksaksi)
http://www.futtermittel-jehl.de/randshop_1_2/themes/kategorie/detail.php?artikelid=181776 (Saksaksi)
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/29576/TutkielmaSirainen.pdf?sequence=1 (suomeksi)
http://www.holisticbirds.com/pages/foodpp1002.htm (Englanniksi)
http://www.birdchannel.com/bird-food/psittacine-cuisine/what-are-the-best-greens-for-your-pet-bird.aspx (Englanniksi)

Päivitetty 14.5.2015

2 kommenttia:

  1. Onko lähdettä tuolle, että valkoiset auringonkukansiemenet sisältäisivät enemmän rasvaa, kuin raidalliset? Itse olen elänyt täysin vastakkaisessa luulossa, mutten löydä omalle luulolleni lähdettä itsekään! Aina vain vertaillaan mustia ja raidallisia, joista mustat on niitä pienempiä ja suipompia, kokomustia ns. "black oil seeds", ja raidalliset niitä normaalimpia. Varmaan amerikassa ne valkoiset, yleensä muodoltaan muhkeammat ak-siemenet ovat harvinaisempia.

    Kannattaa myös tutkailla tätä: http://www.holisticbirds.com/pages/foodpp1002.htm ja halutessaan lisätä siitä lause pari tähän merkintään tms., sillä artikkelin mukaan lemmikkipapukaijan tuoreruokavalion tulisi pohjautua lehtevään, vihreään ravintoon (leafy greens). Esim. erikoistumattomalle puunlatvaruokailjalajille vihreiden osuus tulisi olla 15-25% ruokavaliosta, ja esim. hedelmien vain 10-5%, kun taas maassaruokaileville pikkuausseille vihreitä 10-30% ja hedelmiä vain 1-10%! Ruusukakadu sijoittunee jonnekin noiden välille, mutta pääpointtina siis huomioida se, että ei täyttäisi ruokakuppia niillä makeilla hedelmillä, ja jätä vihreitä liian pieneen osaan. Tuntuu että monella linnulla sinne tuoreruokakuppiin eksyy valitettavasti lähinnä sitä mitä ihmiset syö: omena, banaani, viinirypäle ja se satunnainen kurkkuviipale, vaikka todellisuudessa hedelmien osuuden tulisi olla melkoisen pieni. Ruusukakaduilla kun toitotetaan tuota lihovuutta, niin siinä on taas yksi tapa millä sitä välttää, onhan sokeripitoisissa hedelmissä enemmän kaloreita. :)

    Tulipa saarnaus vahingossa... :D Tämä on vaan asia, mihin itse tykkään kiinnittää huomion, ja huomasin sen tästä merkinnästä puuttuvan. :)

    - Laure

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau kiitos paljon hienosta vastauksesta! Korjailen tuosta juttua tänne kunhan kerkiän! :)

      Poista